A. Phonetics and Speaking

Bài 1. Find the word which has different sound in the part underlined

Question 1: A. needed     B. washed    C. worked    D. stopped

Đáp án: A

Giải thích: Đáp án D, B, C phát âm là /t/. Đáp án A phát âm là /id/

Question 2: A. attention    B. question     C. population     D. education

Đáp án: B

Giải thích: Đáp án A, D, C phát âm là /ʃ/. Đáp án B phát âm là /tʃ/

Question 3: A. passed    B. watched     C. learned     D. washed

Đáp án: C

Giải thích: Đáp án A, B, D phát âm là /t/. Đáp án C phát âm là /d/

Question 4: A. prou d    B. nou n    C. fou nd     D. would

Đáp án: D

Giải thích: Đáp án A, B, C phát âm là /aʊ/. Đáp án D phát âm là /u:/

Bài 2. Find the word which has different stress pattern from the others.

Question 5: A. biogas    B. renewable     C. plentiful    D. relative

Đáp án: B

Giải thích: Đáp án A, C, D trọng âm số 1. Đáp án B trọng âm số 2.

Question 6: A. excellent    B. amount    C. alternative    D. increase

Đáp án: B

Giải thích: Đáp án A, C, D trọng âm số 1. Đáp án B trọng âm số 2.

Question 7: A. reduce     B. hardship     C. people    D. money

Đáp án: A

Giải thích: Đáp án C, B, D trọng âm số 1. Đáp án A trọng âm số 2.

Question 8: A. decorate     B. delicious     C. decisive    D. construction

Đáp án: A

Giải thích: Đáp án B, C, D trọng âm số 2. Đáp án A trọng âm số 1.

Question 9: A. depend    B. agree    C. teacher     D. enjoy

Đáp án: C

Giải thích: Đáp án A, B, D trọng âm số 2. Đáp án C trọng âm số 1.

Question 10: A. happen    B. enjoy     C. embroider     D. attend

Đáp án: A

Giải thích: Đáp án C, B, D trọng âm số 2. Đáp án A trọng âm số 1.

Question 11: A. answer     B. suggest     C. picture     D. visit

Đáp án: B

Giải thích: Đáp án A, C, D trọng âm số 1. Đáp án B trọng âm số 2.

Question 12: A. student     B. receive    C. explore    D. destroy

Đáp án: A

Giải thích: Đáp án C, B, D trọng âm số 2. Đáp án C trọng âm số 1.

Question 13: A. alone     B. advise     C. affect    D. singer

Đáp án: D

Giải thích: Đáp án A, B, C trọng âm số 2. Đáp án D trọng âm số 1.

Question 14: A. panel    B. every     C. convenience    D. power

Đáp án: C

Giải thích: Đáp án A, B, D trọng âm số 1. Đáp án C trọng âm số 2.

 

B. Vocabulary and Grammar

Bài 1. Choose the best answer.

Question 1: Mai and Hung were ill, so …went to school today.

A. neither them    B. either one of them

C. both of them    D. neither of them

Đáp án: D

Neither of: cả 2 đều không

Dịch: Mai và Hùng bị ốm nên hôm nay cả 2 không đi học.

Question 2: They are looking for those employees with a high level of ............. in English.

A. expansion     B. settlement     C. proficiency

Đáp án: C

Dịch: Họ đang tìm kiếm những nhân viên có trình độ tiếng Anh cao.

Question 3: We tried to ..................... his novel into different languages.

A. translate    B. simplify    C. look up

Đáp án: A

Translate into: dịch sang …..

Dịch: Chúng tôi đã cố gắng dịch tiểu thuyết của anh ấy sang các ngôn ngữ khác nhau.

Question 4: It can be difficult for some parents to understand the teenager .....................

A. dialect     B. intonation    C. slang

Đáp án: C

Dịch: Một số phụ huynh có thể khó hiểu được tiếng lóng tuổi thiếu niên.

Question 5: He seems ..................... happy with his new life in New York.

A. reason    B. reasonable    C. reasonably

Đáp án: C

Vị trí trống cần trạng từ

Dịch: Anh ấy có vẻ hạnh phúc một cách hợp lý với cuộc sống mới ở New York.

Question 6: Did she gain ..................... to the university she chose?

A. status     B. admission     C. settlement

Đáp án: B

A. tình trạng    B. nhập học    C. giải quyết

Dịch: Cô ấy đã được nhận vào trường đại học mà cô ấy chọn chưa?

Question 7: This bird has several ..................... which distinguish it from the others.

A. characteristics     B. derivatives    C. expansion

Đáp án: A

A. đặc điểm    B. dẫn xuất    C. mở rộng

Dịch: Loài chim này có một số đặc điểm phân biệt nó với những con khác.

Question 8: When did you pick ..................... those English words?

A. from    B. up    C. by

Đáp án: B

Dịch: Bạn đã bắt gặp những từ tiếng Anh đó khi nào thế?

Question 9: She can just about ..................... by heart in Spanish.

A. take     B. learn    C. get

Đáp án: B

Learn by heart (ph.v) học thuộc lòng

Dịch: Cô ấy chỉ có thể học thuộc lòng bằng tiếng Tây Ban Nha.

Question 10: Learning how to look new words .............. in the dictionary is really important.

A. up     B. at     C. from

Đáp án: A

Look up (ph.v) tra từ điển

Dịch: Học cách tìm từ mới trong từ điển là rất quan trọng

 

C. Reading

Bài 1. Read the text and decide T (true)/ F (false) for each statement.

HOW TO IMPROVE ENGLISH COMMUNICATION SKILLS

Find native English speakers

In certain areas it’s the hardest thing to do, but it’s the best use of your time. Talking to actual native speakers is the most effective way to improve your English skills, speaking or otherwise. So whether you have to Skype them, call them, or beg them to speak to you, do so. Your progress will be faster this way than any other.

Listen to the music of English

No, not English music, the music of English - its lilt, its prosody, the sing-songy-ness of it. The intonation. Even if you speak perfect English technically, if you speak it like a robot you’re not speaking it the way it’s meant to be spoken.

Slow down

Above all, if you want to be understood, slow down. The more clearly you speak, the better chance your listener has of understanding you. It’s tempting to get nervous and want to speed up to get it all over with, but you can’t do that! Clarity is key - for some native English speakers, too!

Record yourself

Though we hear ourselves all the time, we really don’t know quite what we sound like. So record yourself! What are the weak and strong points you hear in your speech? And then you can concentrate on what you need to work on.

Speak English at home

This is the biggest, easiest mistake to make. You go about your day, you’re on the job working partly in English, you go to your English class, and then you go home and revert back to your native tongue. While you may be making slow improvements, you’ll never get past that dreaded lingual plateau. Make a point to speak it at home, too. Have only English at the dinner table. Stick to English TV at home. Make it as 24/7 as possible.

Question 1: Talking to actual native speakers is the least effective way to improve your English skills

A. True B. False

Đáp án: B

Thông tin: Talking to actual native speakers is the most effective way to improve your English skills, speaking or otherwise.

Dịch: Nói chuyện với người bản ngữ thực tế là cách hiệu quả nhất để cải thiện kỹ năng tiếng Anh của bạn, nói hay nói cách khác.

Question 2: Listening to the music of English means Listening to English music.

A. True B. False

Đáp án: B

Thông tin: No, not English music, the music of English - its lilt, its prosody, the sing-songy-ness of it.

Dịch: Không, không phải âm nhạc tiếng Anh, âm nhạc của tiếng Anh - âm nhạc của nó, sự thịnh vượng của nó, sự đơn điệu của nó.

Question 3: The more clearly you speak the better chance your listener has of understanding you.

A. True B. False

Đáp án: A

Thông tin: The more clearly you speak, the better chance your listener has of understanding you.

Dịch: Bạn càng nói rõ ràng, cơ hội người nghe của bạn hiểu bạn càng nhiều.

Question 4: Recording yourself is a good way to discover your weak and strong points

A. True B. False

Đáp án: A

Thông tin: What are the weak and strong points you hear in your speech? And then you can concentrate on what you need to work on.

Dịch: Những điểm yếu và mạnh mẽ bạn nghe thấy trong bài phát biểu của bạn là gì? Và sau đó bạn có thể tập trung vào những gì bạn cần để làm việc.

Question 5: Speaking English as much as possible is very good for improving English communication skills.

A. True B. False

Đáp án: A

Thông tin: Stick to English TV at home. Make it as 24/7 as possible.

Dịch: Dính vào TV tiếng Anh ở nhà. Làm cho nó càng 24/7 càng tốt.

Bài 2. Choose the word or phrase among A, B, C or D that best fits the blank space in the following passage.

Language is (1)…… people (2)……… with one another. It is a terrific tool. Language is spoken, but it is also (3)……. down. Sign language used by many people who are (4)…….is the communication with gestures. We do (5)…….. our communication (6)……..speaking.

English is (7)…………international language in the world, but it is not the world’s most (8)…… spoken language. There are more than 1.2 billion people (9)……..Chinese. Arabic is second, and then Hindi, with English in the fourth place. (10)………. languages in the top ten are Spanish, Bengali, Portuguese, Russian, Japanese, and German.

Question 1: A.how B.why C.what D.when

Đáp án: A

Ngôn ngữ là cách người ta giao tiếp với nhau.

Question 2: A.communicate B.instruct C.introduce D.mention

Đáp án: A

Communicate with (ph.v) giao tiếp với ….

Question 3: A.compiled B.composed C.written D.made

Đáp án: C

Write down (ph.v) viết xuống

Question 4: A.blind B.deaf C.dead D.alive

Đáp án: B

Dịch: Ngôn ngữ ký hiệu được sử dụng bởi nhiều người bị điếc là giao tiếp bằng cử chỉ.

Question 5: A.most B.mostly C.most of D.mostly of

Đáp án: A

Most + N (đa số)