1. Đề thi thử tiếng Anh vào 10 tỉnh Hải Dương có đáp án (đề 1)

Section 1: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions.

Question 1: The teacher ______ me that I had to prepare for the examination carefully.

A. told to                                B. said to                           C. spoke                            D. said

Question 2: The Smiths usually go out for dinner_______ Sundays.

A. by                                      B. in                                   C.at                                    D. on

Question 3: For Vietnamese people, Tet or Lunar New Year holiday is the most important _______.

A. celebrating                         B. celebration                    C. celebrate                       D. celebrity

Question 4: If you don't work harder, you _______ successful.

A. wouldn't be                        B. couldn't be                    C. not be                            D. won’t be

Question 5: If Mary _____ here now, she would help me to solve this problem.  

A. were                                   B. has been                        C. is                                   D. would be

Question 6: I think this test is_______ than the one we did last month.

A. as difficult                         B. more difficult               C. the most difficult          D. difficult

Question 7: Jack found an old coin while he _______.

A. works                                 B. was working                 C. is working                     D. working

Question 8: When I was a boy, I _______ swimming every morning.

A. use to go                            B. used to go                      C. used to going                D. use to going

Question 9: It took us three days  _________ our project on how to reduce water pollution.

A. to complete                        B. complete                       C. completing                    D. to completing

Question 10: "Caroline, remember to ______ your coat before going out! It's very cold today," said the mother.

A. put off                               B. put on                            C. take on                          D. take off

Question 11: The book ______ I read yesterday written by Jack London.

A. which                                 B. when                             C. what                              D. who

Question 12: In the changing world of work, nowadays people have to keep learning and be _______ for building their future.

A. responsible                        B. irresponsible                 C. dependent                     D. uncertain

Question 13: My friend is dreaming of becoming a(n) ________ because she will have many opportunities to perform in the Grand Theater.

A. mechanic                           B. pharmacist                    C. architect                        D. opera singer

Question 14: The bridge near my school______ in the storm last week.

A. destroyed                           B. was destroyed               C. is destroyed                  D. has destroyed

Question 15: The picture is beautiful, _________?

A. does it                                B. hasn't it                          C. isn't it                            D. wasn't it

Question 16: _________the bad weather, the train to Yorkshire was delayed.

A. Although                           B. Because                         C. Because of                    D. In spite of

Question 17: Michael felt tired. _________, he went to work and tried to concentrate.

A. Therefore                           B. However                       C. So                                 D. But

Question 18: Reading English books helps ________ my vocabulary and understand the context where words are used.

A. narrow                               B. weaken                          C. widen                            D. worsen

Question 19: David wishes he ________ the answer to this question.

A. know                                 B. will know                      C. have known                  D. knew

Question 20: The monitor suggested _________ our summer holiday in the mountain.

A. to have                               B. having                           C. had                                D. have

Section 2: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges.

Question 21: Tom and John are talking about their weekend. Tom: "Why don't we go to the beach this weekend, John?" John: “____________”

A. Oh, well done!                                                           

B. Yes, we do.                  

C. Yes, that's a good idea.                                               

D. Sure, it is a pity.

Question 22: Peter is talking about the hat Veronica is wearing. Peter: "What a nice hat you are wearing, Veronica!" Veronica: “____________”

A. Yes, of course.                                                            

B. No problem

C. Thanks for your nice compliment.                             

D. You're right.

Question 23: Jane and Cathy are talking in the garden. Jane: "Would you like to join us for dinner tonight? Cathy: “____________ (I have something to do)”

A. Yes, Thanks                                                                

B. Sorry, I can't

C. That's great!                                                                

D. Yes, I’d love to

Question 24: Mal and Trang are talking in the classroom. Mait "Would you mind opening the window, Trang? It's a bit dark here." Trang: “____________”

A. Yes, let's                           

B. No, not at all                

C. Yes, my pleasure.        

D. Yes, I would

Question 25: Rebecca is talking to Jacob about his exam result. Rebecca: Congratulations, Jacob! You've got the highest score in your exam." Jacob: “____________”

A. No problem.                                                                

B. Sorry to hear that

C. That's very kind of you to say so.                               

D. None of your business.

Section 3: Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word that best fits each of the numbered blanks.     

In Viet Nam, a market is a trading place, but many markets are not only about buying and selling things. A traditional market is (26) ______ social gathering point for people of all ages and it is a new and exciting experience for children. People go to the traditional market to buy and sell things, to eat, drink, and play games and (27) ______. For example, if you go to Sa Pa Market (28) ______ is in the highlands in the north of Viet Nam, you can see people wear their nicest clothes and spend all day long at the market. They buy things, play the flute, dance and sing. This is also time to meet, (29) ______ friends or look for lovers. Some (30) ______ countryside markets in the Mekong Delta are held on boats. The most exciting time to enjoy the atmosphere of the markets is in the early morning.

Question 26:

A. an                B. a                                    C. the                                 D. (no article)

Question 27:

A. socialize      B. socially                          C. social                             D. sociable

Question 28:

A. who             B. whom                         C. that                               D. which

Question 29:

A. get               B. do                                  C. take                               D. make

Question 30:

A. others          B. other                              C. another                          D. each 

Đáp án

1.B; 2.D; 3.B; 4.D; 5.A; 6.B; 7.B; 8.B; 9.A; 10.B

11.A; 12.A; 13.D; 14.B; 15.C; 16.C; 17.B; 18.C; 19.D; 20.B

21.C; 22.C; 23.B; 24.B; 25.C; 26.B; 27.A; 28.D; 29.D; 30.B

>> Xem thêm: Chuyên đề từ đồng nghĩa trong Tiếng Anh ôn thi vào 10 

 

2. Đề thi thử tiếng Anh vào 10 tỉnh Hải Dương có đáp án (đề 2)

I. Choose the word, phrase or expression that best completes each sentence below.

Question 1. Paper money ____________ in Vietnam for a very long time.

A. has been used                                            

B. is used                                           

C. has used

Question 2. He hasn't found the book ____________ I gave him yesterday.

A. who                                                           

B. which                                             

C. what

Question 3. There is too much traffic in this city. ____________, the air is polluted.

A. Although                                                   

B. Therefore                                       

C. Because

Question 4. I suggest that he ____________more efforts in his work.

A. makes                                                        

B. making                                           

C. should make

Question 5. Mr. Jones enjoys ____________ the Internet in his free time.

A. to surf                                                        

B. surfing                                           

C. surf

Question 6. I have waited for him for over half an hour but he hasn't turned  ____________ yet.

A. up                                                              

B. down                                             

C. over

Question 7. Many people share the opinion that Mother Day should be celebrated___________.

A. nationwide                                                

B. national                                          

C. nationality

Question 8. I don't bring enough money with me. I wish I ___________ enough to buy this book.

A. bring                                                         

B. can bring                                        

C. brought

Question 9. The program I watched on TV last night was so _____ that I fell asleep halfway through it.

A. bored                                                         

B. boring                                            

C. bore

Question 10. I can never make up stories because I have absolutely no ______________.

A. imagined                                                   

B. imaginary                                       

C. imagination

Question 11. Mary: "______________________?" - Tom: "Tall and thin with blue eyes".

A. How is your new English teacher doing?

B. What does your new English teacher look like?

C. How does your new English teacher look like?

Question 12. John: "Shall we go out to choose a birthday gift for Mary?" Tom: "_________________"

A. Great idea!                                                

B. There's no doubt about it.              

C. Yes, please do.

Question 13. Harry: "What a terrific hairstyle!" Daisy: "_______________ "

A. Thank you.                                                

B. Why don't you like it?                   

C. My pleasure.

Question 14. Mai: "Could you please do me a favor?” - Hanh: " ____________"

A. No, thanks.                                                

B. Sure. What can I do for you?       

C. Yes, go ahead.

Question 15. Thanh: "Would you like to go camping with me next Sunday?" - Mai: "_______"

A. Yes, please                                                

B. Yes, I'd love to                              

C. Yes, I would

II. Choose the underlined word or phrase in each sentence below that needs correcting. (1.0 point)

Question 16. The teacher, together with 30 students, are going to attend a party this Saturday evening.

A. with                                   

B. are                                      

C. attend                                

D. this

Question 17. Mr. Lam, whom gave a lecture at our university last week, is a famous physicist.

A. whom                                

B. gave                                   

C. at                                       

D. a

Question 18. I used to stayed with my grandparents on a farm when I was a child.

A. stayed                                

B. with                                   

C. on                                      

D. was

Question 19. Ha Noi has long been the economic, cultural and history center of Vietnam.

A. has long been                    

B. economic                           

C. history                               

D. of

Question 20. Nam asked his friends whether they can give him a hand with his work.

A. whether                             

B. can                                     

C. a hand                               

D. with

READING 1. Which notice (A-F) says this (21-25). 

21. You can't borrow books in the evening.  A. CASH ONLY

22. Tickets are sold only on the train today. B. KEEP YOUR VOICE DOWN

23. You should not talk too loudly here. C. CHILDREN UNDER 12 MUST BE ACCOMPANIED BY ADULTS

24. We do not accept cheques or credit cards. D. LIBRARY: OPEN DAILY: 7 A.M-5 P.M

25. What you need to buy is unavailable here. E. TICKET OFFICE CLOSED, BUY YOUR TICKET ON THE TRAIN  

F. SOLD OUT

II. Read the passage and choose the best option A, B or C to fill in each blank. 

It might sound strange to you but these are some important rules. If you want to pass examinations, then study grammar. ____________ (26), if you want to become fluent in English, try to learn English without studying too much grammar because that will only ____________ (27) you down and confuse you.             You will think about rules when creating sentences ____________ (28) than speaking naturally like a native speaker. Some native speakers do not know so many grammatical rules as non-native students.            

Everyone can speak at least one language whether they are intelligent or lack some brain power. This could be achieved by being surrounded by that language at all times. You may notice that there are also some people ____________ (29) study abroad and learn very little. That is because they go to an English speaking school, but find friends from their own country and don't practice English. Some others can speak English well ____________ (30) they live in an English speaking environment.

Question 26.

A. Therefore                             B. However                                         C. Although

Question 27.

A. slow                                     B. make                                               C. get

Question 28.

A. more                                     B. better                                              C. rather

Question 29.

A. who                                      B. what                                               C. which

Question 30.

A. but                                        B. because                                           C. so 

Đáp án

1.A; 2.B; 3.B; 4.C; 5.B; 6.A; 7.A; 8.C; 9.B; 10.C

11.B; 12.A; 13.A; 14.B; 15.B; 16.B; 17.A; 18.A; 19.C; 20.B

21.D; 22.E; 23.B; 24.A; 25.F; 26.B; 27.A; 28.C; 29.A; 30.B

Xem thêm bài viết: Bài tập tiếng Anh lớp 10 Unit 5 Inventions có đáp án chi tiết nhất